Hoppa till innehåll
Hem » Blogg » Vad är business to business?

Vad är business to business?

Business to business möte

Business to business förkortas ofta till B2B, och är enkelt förklarat när ett företag säljer varor eller tjänster till ett annat företag. Så vad är B2B i praktiken? B2B kan ske på flera olika sätt. När det gäller varor kan det vara ett raffinaderi som säljer deras råvaror till en däcktillverkare. När det gäller tjänster kan det en redovisningsbyrå som hjälper andra företag med deklarationer. Det finns som du ser många former av B2B.

Skillnaden mellan B2B och B2C

Business to business handlar som sagt om när företag gör affärer med andra företag, medan B2C eller business-to-consumer beskriver relationen mellan ett företag och en konsument eller kund. Den största skillanden mellan de två formerna är deras målgrupp. Det vill säga företag och konsumenter. Målgrupperna präglar även hur marknadsföringen utformas. Kundrelationerna i B2B är ofta även mer personliga än vid B2C. B2C vänder sig ofta till större målgrupper medan B2B ofta har sin speciella niche. Ett exempel är ICA som säljer mat till konsumenter.

Den senaste tiden har skillnaden mellan B2B och B2C minskat avsevärt. Många av dagens B2B företag marknadsför även mot konsumenterna. Det som bidragit mest till ändringen är sociala medier och ett ökat informationsflöde, vilket resulterat i en större samverkan mellan slutkonsumenterna och företagen. Genom interaktionen mellan företagen och konsumenterna uppstår det även nya trender.

Hur marknadsför man bäst Business to Business?

När du marknadsför ett B2B företag handlar det om att motivera andra företag att köpa en viss produkt eller tjänst. Några av argumenten som B2B företag använder sig av för att locka andra företag är bland annat tidsbesparingar. Genom att köpa just din tjänst eller produkt sparar företaget värdefull tid som istället kan läggas på lönsam verksamhet. Ekonomi, din produkt eller tjänst kan hjälpa företaget spara pengar och sist men inte minst så kan du ge företaget ett bättre erbjudande.

Det finns givetvis många fler argument man kan använda sig av. En del B2B företag säljer även kryptovalutor som Ether och Bitcoin. Men tyvärr påverkar det inte dagens Etherumkurs lika mycket som när Elon Musk gör en Tweet om Bitcoin. Det finns även en del B2B företag som accepterar betalning med kryptovalutor. Just nu är det ganska få men det förväntas öka inom en snar framtid.

Exempel på bra Business to Business marknadsföring

Bra riktad marknadsföring inom B2B handlar inte om att få ut sitt budskap till så många som möjligt som vid B2C. Det handlar istället om att skapa sig ett rykte som en tillförlitlig samarbetspartner inom vald bransch. De bästa sättet att marknadsföra business to business är genom sociala medier, som Facebook, Linkedin och Instagram. Eller anordna seminarier och webbinarier för att nå kunder som har direkt intresse av ditt företags produkter och tjänster.

Andra bra sätt inkluderar blogg, nyhetsbrev, personliga brev och även mässor. Mässor är ett bra sätt att skaffa leads för företaget, men det kräver en hel del förberedelser då man vill göra ett gott intryck.